Knysna Trail Clinic 2016

0
2918

Do you want to run faster, with more confidence, and reduced injuries?

You can enjoy this state by applying the skills you’ll learn at our dynamic Mini Clinic and two-day trail running clinics.

The two-day events are hosted with leading running shoe brand Brooks and leading independent retailer The Sweat Shop.

The next, a Mini Clinic (two separate sessions, two hours each) is on 6 July 2016 in Knysna. Read more about the speakers and itinerary, as well as book here.

knysna trail clinic 2016 poster 650 pixelsOur first clinics in 2015 were in Durban (July) and Johannesburg (November).

In January 2016 we held our first Cape Town Clinic. And in June 2016, our second Gauteng Clinic attracted the biggest attendance yet.

Sign up to future clinics through a short nine-question survey (it will take no more than two minutes to complete.)

trail clinic gauteng 2015 group
The crazy fun Gauteng Trail Clinic posse in November 2015. Speakers in front row, and delegates and Brooks team standing. Yeehaa!
Discover your in-built trail abilities that will make you run faster and further than you’ve ever thought possible.
In Knysna, learn from Team Painted Wolf adventure racer brothers John and Mark Collins, TRAIL magazine founder Deon Braun, and elite runners Stuart Marais and Rohan Kennedy, who will take you on a fast-track journey through the art of trail running.
It’s a fun, high-octane, practical trail running clinic to improve your training, nutrition, gear, technique, and strength. Learn fast from their top tips. It’s part of Trail Town, a week-long celebration of trail running during the Pick n Pay Knysna Oyster Festival, in the town made for trail running, Knysna.
Venue: Simola Hotel Country Club & Spa.

 

 

 

brooks gauteng clinic fitting puregrit 4

What are the Clinics about?

TRAIL’s comprehensive, fun, fast-paced, two-day Clinics cover the important stuff for trail runners:

  • the most effective training tweaks and hacks to maximise your training time. We share what the latest research is showing scientists and coaches.
  • avoiding, nursing, and healing injuries, so you can do more of what you love: running!
  • proven technique improvements, that will super-charge your performance and enjoyment of trail running.
  • a Brooks shoe fitting overseen by an experienced shoe expert.
  • nutrition that will improve your health, your enjoyment of life, and lift your running to a new level.
  • creating your own high-quality, portable trail food, in a practical class that will have you making your own food!
  • running equipment you need – and equipment you might not need.
  • trail etiquette, so you always know what to do, when you meet man, beast, or machine out on the trail.
  • safety tips on the trails.
  • the best books to read on the topic.

The clinic will give you a chance to hear from experts on various topics as they take you through several theory and practical lessons that will aid you in all facets of your trail running life.

Sample Itinerary from Gauteng Clinic 2016

DAY 1

Saturday 18 June 2016

8am. Meet & Greet. Deon, Heloise, and Chris welcome you (30min).

Start 8:30am. Deon gives short overview of the course (5min).

8:35am. Overview of Brooks trail running shoes and Brooks shoe fitting opportunity (50min).

9:25am Short break (5min).

9:30am. Ryno Griesel talks on your best trail running form and technique. This includes a short slideshow to explain uphill/downhill running (40min). Bring trekking / hiking poles along for the practical session that follows.

10:10am. Gear up (10min).

10:15am. Warm-up drills, then run for 1.5-2 hours, including the latest version of Ryno’s famous power hiking, climbing, and downhill running tips, with more insights since his May 2016 visit to the French Alps (120min).

12:15pm. Return to Nestlé Centre, towel down, and a change of clothing if desired (15min).

12:30pm Lunch snacks at Nestlé Education Centre, with smoothies by Deon and a hands-on demo on how to make your own portable rice cakes by Heloise (45min).

1:15pm Move to floor for Peri Zourides fantastic strength training class (60min).

2:15pm Towel down (10min).

2:25pm Chris Crewdson on the small things that make a big difference (gear, navigation, race tips (60min).

3:25pm. Deon Braun wrap-up (5min).

3:30pm. Leave, go home, we’ve had enough of you too! Rest well (16 hours).

DAY 2

Sunday 19 June 2016

8am. Start greetings, take seats before 8:10am please.

8:10am. Hydration demo and fitting opportunity, followed by checking of your existing hydration packs (50min).

9am. Coach Neville Beeton talks on maximising your running training (60min).

10am. Gear up, warm up (15min).

10:15am. Quality running with Coach Neville. This is a speed, interval and cadence-tweaking session. Bring your fast legs, and prepare to have a lot of fun. It’s a totally non-competitive environment – you will only be running against yourself (90min).

11:45am. Return to Nestlé Centre, towel down, change of clothing if required. Have a tracksuit handy.

12pm. Healthy snacks, drinks (non-alcoholic), and chats (45min).

12:45pm. Anca Wessels talks on injuries, prevention, and rehabilitation (45min).

1:30pm. Short break (10min).

1:40pm. Deon Braun talks on food as fuel: how nutrition is your foundation for the best life possible (50min).

2:30pm Presentation of certificates (10min).

591x472 Calf stretch trail clinics campsWhy do our Clinics?

TRAIL’s Clinics help you improve your overall trail running experience – and your life – through theory and fun practical sessions with expert trail runners and affiliates. You fast-track your trail running learning, and enhance your enjoyment of it.

Who are these Clinics for?

For anyone who wants to learn how to improve their trail running – from newbies who can walk or run 10km and are looking to move onto 20km runs, to intermediates who are handling 15km runs and are wanting to make the jump to technical and tough 20km+ runs – and beyond.

Money-back guarantee Clinics CampsCosts

R2,000. We cap classes at 25 to keep the coaching personal and effective. Book now.

Need more info?

  • SMS Deon Braun 082 377 4669
  • Email
  • Online Follow TRAILza on Twitter and Facebook to keep up to date.

 

 

What a weekend!The third of TRAIL magazine’s trail clinics took place over two hot days at Camps Bay High School, Cape…

Posted by TRAIL magazine on Monday, 1 February 2016

Wow, what an intense and enlightening two days! A group of freshly certified Trail Ninjas had an epic time learning…

Posted by TRAIL magazine on Sunday, 8 November 2015

Just a taste of the amazing experience that was the Durban TRAIL Clinic, held in Glenwood. Photos by Greg Labuscagne…

Posted by TRAIL magazine on Monday, 27 July 2015

 

Brooks logo for clinic

 

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Facebook Comments